Mevzuat

2014/3. Geçici Vergi Dönemi İçin Enflasyon Düzeltmesi (Enflasyon Muhasebesi) Yapılmayacak (Kuyumcular Hariç)

13.10.2014

Değerli Üyemiz,                                                                                                        

01.03.2014 Tarih ve 28928 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6527 Sayılı kanunun 14. Maddesi ile 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 58 inci maddesinde değişiklik yapılmıştır.
 
Yapılan değişikliğe göre; Muhtelif mevzuatta Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Üretici Fiyat Endeksine (ÜFE) yapılmış olan atıflar, Kurumca hesaplanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksine (Yİ-ÜFE), tarım sektörü TEFE ve ÜFE’ye yapılan atıflar Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksine yapılmış sayılır. Şeklinde değiştirilmiştir.
 
Yapılan değişikliğe göre Enflasyon düzeltmesi hesaplamasında  (Enflasyon Muhasebesi) bundan böyle , 01/03/2014 tarihinden itibaren Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi  (Yİ-ÜFE) değerleri esas alınacaktır.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2014 / Eylül  ayına ilişkin verilere göre; Yİ-ÜFE’ deki artış, son 12 aylık dönemde %  9,84 Son 36 aylık dönemde ise % 21,39 olarak hesaplanmıştır. Bu durumda; 2014/3. Geçici Vergi dönemi için enflasyon düzeltmesi (Muhasebesi ) yapılmayacaktır.
 
Son 36 Aylık artış oranın hesaplanması:
 
2014/ EYLÜL     ( Yurt içi Üretici Fiyatları Genel Endeksi )   Yİ-ÜFE:  237,79
2011/ EYLÜL     (Yurt içi  Üretici Fiyatları Genel Endeksi )   Yİ- ÜFE: 195,89
 
Son 36 Aylık Yİ-ÜFE artışı   (237,79 : 195,89)  = % 21,39
 
Son 12 aylık enflasyon artışı (Yİ-ÜFE)  % 9,84
 
Bu değerlere göre; 2014 YILI ÜÇÜNCÜ    GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİ İÇİN ENFLASYON DÜZELTMESİ (MUHASEBESİ) YAPILMAYACAKTIR. 213 Sayılı VUK Mükerrer 298. Maddede belirtilen şartlar oluşmamıştır. Söz konusu madde hükmüne göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ÜFE artışının, içinde bulunulan dönem dâhil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10'dan fazla olması şartları tekrar birlikte sağlanana kadar enflasyon düzeltmesi uygulanmayacaktır. Diğer bir anlatımla her iki değerdeki artışında birlikte aşılması koşulu oluşmamıştır.
 
Dolayısıyla bu dönem Enflasyon düzeltmesi (Muhasebesi) yapılmayacaktır. Ancak, münhasıran (sadece) sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden ve kazançlarını Bilanço esasına göre tespit eden gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefi olan kuyumcular, enflasyon düzeltme şartlarının (fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10'dan fazla olup olmaması koşuluna bakılmaksızın, 2014 ve müteakip yıllarda her geçici vergi dönemi ve hesap dönemi sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmaları zorunludur.
 
Münhasıran (sadece) sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükelleflerin yapacakları düzeltmede kullanacakları Yİ-ÜFE değerleri için Web sitemizin Ana sayfa / Mevzuat /Pratik Bilgiler / Vergi / 9. sayfasında bulabilirsiniz.
 
Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 
Saygılarımla,

Yahya ARIKAN
BAŞKAN
 

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.