Kurumsal

Mart 2024 Mesajı

Değerli Meslektaşlarım;

Muhasebenin tarihinin binlerce yıl öncesine, uygarlığın beşiği Mezopotamya'ya kadar uzandığı, yazma, sayma ve parayla birlikte geliştiği bilinmektedir. Ancak 1494 yılında Venedikli tüccarlar tarafından kullanılan çift taraflı muhasebe sistemini ilk kez Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita adlı eserinde tanımlayan, modern muhasebenin babası, İtalyan Luca Pacioli'ydi.

1760 yıllarda ise sanayi devriminin başlaması, şirketlerin çoğalması ile birlikte daha gelişmiş muhasebe sistemlerine ihtiyaç duyuldu. Şirketlerin gelişimi aynı zamanda daha büyük yatırımcı grupları ve daha karmaşık mülkiyet yapıları yarattı; bunların tümü muhasebe sistemlerinin uyum sağlamasını gerektirdi.

Gelecekte ise müşteriler, muhasebecilerinden, işletmelerinin hayatta kalması ve gelişmesi için almaları gereken kararları bildirmek üzere derin, kapsamlı bilgiler ve veriler sağlamasını bekliyor olacak. Muhasebecilerin, yaşadığımız teknoloji ve bilgi çağında gelişen teknolojilere uyum sağlamaya, müşteri ilişkilerini geliştirmeye, belirli alanlarda uzmanlaşarak danışmanlık yönlerini güçlendirmeye ihtiyaçları var.

Mesleğimizin, ülkemizde 1989 yılında yasal statüsüne kavuşmasından bugüne geldiğimizde İSMMMO’nun üye sayısı 49.000’ini geçmiştir. Türkiye genelinde 125.516 üye sayısına sahip bir meslek örgütü olarak demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetimizin ekonomik gelişimi, toplumumuzun ekonomik refahının artması, şirketlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla muhasebeciler olarak katkı sunmaya, mesleğimizin gelişimi için çalışmaya devam ediyoruz.

Tüm zorluklarına rağmen, mesleğini en iyi şekilde icra ederek, ülkemizin her yerinde ki işletmelerde ve kuruluşlarda, finansal çarkların dönmesini sağlayan, büyük bir özveri ile çalışan bütün meslektaşlarımın 1-7 Mart Muhasebe Haftasını kutluyorum. İster bütçeleri yönetmek, ister finansal verileri analiz etmek ister vergi beyannamelerini hazırlamak ister danışmanlık olsun, muhasebeciler bireylerin, şirketlerin ve ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmada çok önemli bir role sahip.

Değerli Meslektaşlarım;

Mart ayının bir diğer özeli de Dünya Emekçi Kadınlar Günü olmasıdır. Bütün kadınlarımızın, özellikle de kadın meslektaşlarımın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutluyor, gelecekte kadınlarımızın siyasetten, iş yaşamına, sanattan, bilime her alanda çok daha etkin ve başarılı olduğu günleri göreceğimize yürekten inanıyorum.

Sağlık ve sevgiyle kalın.

Erol DEMİREL
İSMMMO Başkanı

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.