Değerli Meslektaşlar,
İ.Ö. 1100 yılında bir baba oğluna verdiği öğütte "Yazı yazmayı iyi öğren ki kendini ağır, bedensel işlerden kurtarmış olasın ve ünlü yöneticiler katına yükselesin. Yazmasını bilen kaba ve sıradan işler görmez; emir verir, yönetir. Kızgın fırınların ağzında metal işçileri gördüm, parmakları timsahları andırıyordu. Bunlar, balık döküntüsü gibi kokarlar. Hiçbir demirciyi yetkili bir mevkide, hiçbir dökümcüyü elçilik işinde gördüğümü hatırlamıyorum" diyor.
Üç bin yıl önce tablete işlenmiş bu öğütlerin günümüzde de geçerliliğini koruduğu çok açık. Binlerce yıl önce yaşayan uygarlıkların bilim ve eğitime gösterdikleri özeni ortaya seriyor.
Geçmişten bu yana tanık olduğumuz en net görüntü; uzun soluklu başarıların arkasındaki ana etkenin eğitim olmasıdır. Öğrenimi ciddiye alan her insan, kurum ve ulus içinde bulunduğu çağın gerekleri konusunda geride kalmamış, tersine çağının yönlendiricisi olmuştur.
Bunun iyi örneklerinden biri; eğitim alanında verdiği hizmetlerle ve çalışmalarla adından söz ettiren, Türkiye'deki en önemli sivil toplum kuruluşlarından İSMMMO'nun yirmi dört yıllık başarısını temellendirdiğimizde de görmemizdir.
Üye sayısı 34 bin 439'a ulaşan İSMMMO; uyumlu kurum kimliğiyle birlikte eğitim çalışmalarında da öncüdür. Mesela, Ekim ayında, Oda Yönetim Kurulu üyelerimizle İstanbul'un otuz altı ilçesinde 'Farkındalık Eğitimleri' düzenledik. Katılımların yoğunluğundan verdiğimiz eğitimlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık.
26-30 Kasım tarihleri arasında Antalya'da Muhasebe Denetiminde Yaşanan Gelişmeler – Değişmeler ve Beklentiler konulu 11. Uluslararası Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumu'nu gerçekleştireceğiz.
Her yıl düzenlediğimiz sempozyumlarla mesleki gelişim adına bilgi alışverişi yapıyoruz. Bu seneki Muhasebe Denetimi Sempozyumu'nda da birçok parametreyle birlikte mesleği zorlayan önemli başlıkları bir araya getirerek çözümler arayacağız, alternatif uygulamaları konuşacağız.
Muhasebe denetimi başta olmak üzere, bilgi toplumu, yeni ekonomik düzen, trendler, hizmet geliştirme, kalite yaklaşımı, bağımsız inceleme, katma değerin arttırılması, e-Devlet uygulamaları, kurumsallaşma, küresel vizyon gibi birçok konu sunuma ve tartışmaya açılacak. Bu yıl da büyük katılımla bilgiyi paylaşan, evrensel ilke ve önerileri dikkatle irdeleyen bir sempozyumun geçeceğini umuyorum.
Son olarak; kasım ayı içinde kutlanacak 'Türk Harf Devrimi Haftası', 'Kızılay Haftası' ve 'Atatürk Haftası'nı şimdiden kutluyor; barış ve umut dolu bir ay yaşamanızı diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Yahya Arıkan
BAŞKAN