Kurumsal

Haziran 2024 Mesajı

Değerli Meslektaşlarım;

Geçtiğimiz Nisan ayında, artık dayanılmaz bir hale gelen iş yükümüzdeki artışı, çözüm önerilerini ve mesleki taleplerimizi bir kez daha güçlü bir şekilde duyurmak için sizlerin de katılımıyla basın toplantısı gerçekleştirdik. Gelir İdaresi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na seslendik.

Ayrıca Mayıs ayında GİB Başkanlığı’ndan gelen talep doğrultusunda TÜRMOB’da başta GİB Başkanı Bekir Bayrakdar olmak üzere ekibinin de katılımı ile bir çalıştay gerçekleştirdik. ”Dijital Dönüşüm Sürecinde Mesleğin Sorunlarının ve Geleceğinin Değerlendirilmesi” teması çerçevesinde gerçekleştirilen çalıştayda;

- Deprem bölgesinde mücbir sebep halinin uzatılması,

- Mali Müşavirlik ücret tarifesi modernleştirilmesi,

- Tahsilat sorununun çözümü ve tahsil edilmeyen ücretin KDV’sinin ödenmemesi,

- Mali Müşavirlik hizmetlerinde KDV’nin indirilmesi,

- Mali Tatil uygulamasının gerçekçi bir yapıya kavuşturulması,

- Beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi,

- Beratlama yerine zaman damgası kullanılması,

- Resmi tatil dönemlerine denk gelen beyanlardaki uzatmaların önceden planlanması, Uzatmaların son dakikalarda açıklanmaması,

- 2024 yılının tüm geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi uygulanmaması, konularındaki mesleki taleplerimizi ve sorunlarımızı dile getirdik.

Çalıştayda, muhasebe işlemleri elektronik ortama taşındıkça, meslektaşlarımızın kazanacağı zamanı danışmanlık faaliyetlerine, işletmelere katma değer sağlayacak diğer çalışmalara ayırabileceklerini düşündüğümüzü, ancak meslek mensupları olarak mevcut sorunlardan dolayı iş yüküne boğulduğumuzu, mutsuz olduğumuzu, sadece bizler değil ailelerimizin de mutsuz olduğunu özellikle ifade ettim.

Yukarıda sözünü ettiğimiz sorunlar çalıştayda tek tek masaya yatırıldı ve kısa süre içinde yapılacak çalışmalar sonucunda mesleki kamuoyu ile de paylaşılmak üzere çözüm yol haritasının hazırlanmasına karar verildi. Çalıştayda oluşturulan 4 ayrı çalışma grubu;

- GİB sisteminde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi,

- Beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi,

- İş yükünün ücretlendirilebildiği modern bir ücret tarifesine geçişin görüşülmesi,

- Mesleki kalitenin artırılması ve haksız rekabetin sonlandırılması için GİB-TÜRMOB sözleşme entegrasyonunun ve iş hacminin dengeli dağılımının sağlanması,

- Mesleki sorumluluğun etkin hale getirilmesi ile disiplin cezalarının uygulanabilirliğinin artırılması,

- Dijital dönüşüm sürecinde vergi idaresinin ve mesleğin geleceğine yönelik tehdit ve fırsatların belirlenmesi ve atılması gereken adımlar konularında çalışmalar yürütecek.

Değerli Meslektaşlarım;

16-19 Haziran tarihleri arasında Kurban Bayramı’nı kutlayacağız ayrıca Haziran ayının bir diğer anlamı da 3568 sayılı meslek yasamızın kabulünün 35. yılı olması. Bugün elli bin Meslektaşımızla büyümeye devam eden İSMMMO ailesi olarak, birlikte, mesleğimizi güçlendirerek ve geliştirerek geleceğe taşımaya devam ediyoruz. Mesleğimizin, Ülkemizin, çocuklarımızın geleceği için çalışıyor, üretiyoruz.

Bu duygularla Kurban Bayramınızı kutluyor, aileleriniz ve sevdikleriniz ile birlikte sağlıklı, mutlu bir bayram geçirmenizi diliyorum. Temmuz ayı yazımızda tekrar görüşmek üzere sağlık ve sevgi ile kalın.

Erol DEMİREL
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.