Kurumsal

Eylül 2023 Mesajı

Değerli Meslektaşlarım,

Dijital uygulamaların muhasebe mesleğinin defter, beyan, veri analizi, raporlama ve denetim alanlarında kullanımı giderek artmaktadır. İSMMMO olarak bir taraftan mesleğimizin güncel sorunlarına çözüm üretmek için çalışırken diğer taraftan değişiminin meslektaşlara yüklediği yeni rolü, uzmanlaşmayı, yeni yetkinlikler kazandırmayı ve mesleğin sürdürülebilirliğini sağlayacak çalışmaları yürütüyoruz.

Diğer taraftan GİB sisteminde yaşanan sorunların, zaten büyük zorluklar içinde yürütülen, muhasebe mesleğini iyice zorlaştırdığını biliyoruz.

GİB’ in beyan sisteminde yaşanan sorunlar temelde iki noktadan kaynaklanmaktadır. Birincisi beyan ve bildirim sisteminde yaşanan iletim ve sistem sorunları, ikincisi ise giderek karmaşıklaşan defter ve beyan sistemi sorunudur.

Bu sorunları yaptığımız çalışmalarda tespit ederek çözüm önerileriyle birlikte TÜRMOB’a iletilmiş, TÜRMOB tarafından da çeşitli zamanlarda GİB’e sunulmuştur.

GİB ile gerçekleştirilen en son görüşmede önerilerimiz de dikkate alınarak aşağıdaki alanlarda çalışmalar yapıldığı bilgisi verilmiştir.

• Yeni bir e-beyanname sistemi oluşturulduğu,
• Bu tarihe kadar sistemdeki sorunların en aza indirilmesi adına ayrı bir beyanname gönderim yöntemi oluşturulması üzerinde çalışıldığı,
• e-arşiv, e-smmm, e-müstahsillerin görüntülenmesi için alt yapısının hazırlanmış olduğu ve kısa süre içinde hizmete açılacağı,
• Defter beratların mali müşavirlerin e-imzasıyla gönderilebilmesi çalışmalarının yürütüldüğü,
• Berat gönderme ve ikincil kopya gönderilmesinin birlikte ve tek seferde yapılabilecek şekilde çalışıldığı,
• KDV 1 ve KDV 2’nin, DV ve MUH-SGK beyannamelerinin birleştirilmesi üzerinde çalışıldığı,
• BA-BS’nin tamamen kaldırılacağı.

Yapılan çalışmaları titizlikle takip ediyor, bir an önce hayata geçmesini umuyoruz.

Mesleki gündemimizde yer alan önemli diğer konu ise Enflasyon Düzeltmesi’dir. Bilindiği gibi 31.12.2023 tarihli finansal tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak ve üzerinde vergilendirme yapılmayacaktır. 2024 yılı ilk geçici vergilendirme döneminden itibaren de yine enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak ancak bu sefer ortaya çıkan tutarlar vergi matrahı ile ilişkilendirilecektir. Yine bu uygulamanın özellikle yabancı kaynak kullanan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler açısından getirebileceği vergi yükü üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Ve yine 2004 yılından bu yana ülkemizde kuyumcu sektörünün dışında enflasyon düzeltmesi yapılmamıştır.

Açıkladığımız nedenler için önemli bir analiz ve hazırlık süreci gerektirmektedir. Meslektaşlarımızın uygulamayı en iyi şekilde gerçekleştirebilmeleri için yoğun bir hazırlık çalışması içindeyiz. Tebliğin yayınlanmasını müteakip süratle yaygın olarak eğitim çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Değerli Meslektaşlarım,

Bu yıl, 30 Ağustos Zafer Bayramı'mızın 101. yılını kutladık. 30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin en parlak zaferlerinden birini simgelemektedir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılan bu zafer Türk milletinin vatan sevgisinin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesidir. Bu zaferin kahramanları Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, şehitlerimizi ve gazilerimizi hiçbir zaman unutmayacak, her zaman saygı ve minnetle anacağız.

Bir diğer kutlama ise bizlere büyük zafer yaşatan A Milli Kadın Voleybol Takımımız oldu. CEV Avrupa Şampiyonası’nda Sırbistan'ı yenerek altın madalyanın sahibi oldular. Gurur verici başarılarından dolayı tekrar teşekkür ediyoruz. Sıra olimpiyat eleme maçlarında! Cumhuriyetimizin Kızlarının, Olimpiyat eleme maçlarında da ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine yürekten inanıyoruz.

Bir sonraki yazımızda tekrar görüşmeyi diliyor sizlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Erol DEMİREL
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.