Medya Merkezi

Nisan-Mart- Şubat- Ocak

3 Mart 2004 / Halk’a ve Olaylara Tercüman
Hamiline Çek’le Kayıt Dışına Darbe

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, "Hamiline çek, kayıtdışına destek veren bir uygulamadır, bunun kaldırılması ticaretteki işlemlerin kayıt altına alınmasını sağlayacaktır" dedi. Ticaretle uğraşan vergi mükellefinin, fatura almak istemediği işlemlerde yanı kayıt dışı işlemlerine karşılık ödeme aracı olarak hamiline çek verdiğini belirten Arıkan "hamiline çek kakarsa, kayıtdışını destekleyen unsurlardan biri de kalkmış olacaktır. Ekonomide her işlemin nama olması gerekir. Ancak bunlar yeterli değil, vergi mükellefinin her türlü harcasını da gider yazabileceği bir uygulama getirilmelidir" diye konuştu. Çeklerin gelişmiş batı ülkelerinde olduğu gibi nama yazılması gerektiğini belirten Yahya Arıkan, hamiline her işlemin kayıt dışını körüklediğini kaydetti. Bankalardan geçirilecek işlemlerde 10 milyar sınırının düşürülmesini de olumlu karşılayan Yahya Arıkan, daha önce 5 milyar liraya indirilecekti ancak tepki toplayacağı için 10 milyar sınırının konduğunu söyledi.

07 Mart 2004 / Tercüman
Vergi İadesinde Yeni Dönem
Kimse Fatura Toplamaz

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, uygulamanın düşük ücretle çalışanların daha fazla vergi iadesi almasını sağlarken, yüksek ücretle çalışanları cezalandıracağına işaret etti. Arıkan "yeni sistem 750 millan ve üzerinde maaş alanları fatura ve fiş toplamaktan uzaklaştıracak" dedi.

Arıkan "Daha önceki uygulamada vergi matrahı ile bağlantı kuruluyordu. Yani ücretliden ne kadar vergi kesiyorlarsa, kesilen vergi kadar belge toplanıyordu. Ne kadar fazla fatura ve fiş toplarsanız, daha fazla iade alıyordunuz. Şimdi matrahı çıkardılar, bir sınırlama getirdiler."

İSMMMO Hizmet ve Kültür Binası, 13 Mart’ta hizmete giriyor. 5 bin metrekarelik kapalı alana kurulan bina iki bölümden oluşuyor. Binayı üye aidatlarıyla 2.5 yılda tamamladıklarını belirten İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, "Yeni binamızın resmi açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmasını bekliyoruz" dedi.

11 Mart 2004 / Vatan
Gizli Hayat Standardı Geldi

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, "Hayat standardı uygulamasına geçilmedi ama gizli bir hayat standardı uygulaması başlatıldı. Maliye kimsenin doğru beyanda bulunmayacağına inandı. Bu nedenle asgari rakamlar belirlendi ve zarar edenlerin beyannameleri kabul edilmedi" diyerek yaşananları anlattı.

Bakanlık kuyuya bir taş attı, mükellef 11 gündür sefil oldu

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, bakanlık tarafından defterdarlara, beyannamelerin artırılması telkininde bulunulduğunu açıkladı. Bu telkinin vergi dairelerine bildirildiğini anlatan Arıkan, karışıklığın da işte bu noktada ortaya çıktığını ve vergi dairesinde bulunan memurların da kafalarına göre uygulama yaptıklarını söyledi.

11 Mart 2004 / Cumhuriyet
Mükellefe baskı Meclis’te

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, "Gelirinizi arttırın demekle kayıt dışı vergi sorunu çözülemez. Bugünü kurtarmak adına yapılabilir ama uzun vadede bu mükellefleri tedirgin edip farklı arayışlara yöneltir"dedi.

Beyannamelerin alınması konusunda vergi daireleri arasında da tam bir birlik olmadığını belirten Arıkan, vergilerin arttırılması isteminin kesinlikle doğru olmadığını belirten Arıkan, vergilerin arttırılması isteminin kesinlikle doğru olmadığını söyledi.

11 Mart 2004 / Hürriyet
İstanbul da en az 1.5 milyar gelir beyanı istiyorlar

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, son zamanlarda bu şikayetlerin kendilerine de geldiğini belirterek, "önemli olan günü kurtarmak değildir. Kayıtdışı ile mücadele bu yöntemle olmaz. Maliye teşkilatını sağduyuya davet ediyoruz" dedi.

"Son derece keyfi olan bu uygulamalar mükellefler ve meslek mensupları için çok olumsuz sonuçlar doğuracak" diyen Arıkan, uygulamaların Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından defterdarlıklara yazılacak bir yazı ile durdurulmasının şart olduğunu söyledi.

11 Mart 2004 / Zaman
Maliye Düşük Gelirli Beyannameleri Kabul Edecek

Vergi dairelerinin, Gelir Vergisi beyannamelerinde düşük gelir veya zarar beyanlarını kabul etmemesi sıkıntı oluşturdu. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, sorunun kendilerine de ulaştığını ve İstanbul Defterdarı Kadir Boy ile yaptıkları görüşmeler sonucunda vergi dairelerinin, beyannameleri kabul etmelerin sağladıklarını söyledi. Arıkan, Defterdarlığın düşük matrahlı beyannamelerin de kabulü yönünde dairelere yazı gönderdiğine dikkat çekerek, buna rağmen sıkıntı yaşayanların kendilerine başvurmalarını istedi. Arıkan, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Vergi daireleri beyannameleri alıyor. Ama düşük matrahlı olanları artırım yapın diye uyarıyorlar. Mükellef itiraza devam ederse inceleme yazısı çıkarılıyor. İstanbul için sorunu defterdarımız ile görüşerek bir anlamda çözdük. Fakat, önümüzdeki günlerde tabii bunun bir de Kurumlar Vergisi rövanşı olacak. Biz, bu uygulama ile tam sonuca ulaşılacağına inanmıyoruz. Çözüm için mükellefler cari dönemde uyarılmalı, ciro ve karlıklarını düzeltmeleri istenmeli. Düzeltme olmuyor ise o zaman inceleme yetkisi kullanılmalı."

Yahya Arıkan, Türkiye’de vergi beyanlarının düşüklüğünü de kabul ederek, mükelleflerin düşük beyandan vazgeçmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

12 Mart 2004 / Dünya
Mükellefler beyannamesini iadeli taahhütlü göndersin

İSMMMO: Herkes mağdur olacak

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, 2003 yılı gelirler vergisinde zarar beyan eden yüzlerce kişinin vergi dairelerinde mağdur edildiğini belirterek, her vergi dairesinin kendi kafasına göre bir rakam belirlediğini söyledi. Mükelleflerin kar beyan etmeye zorlandığını kaydeden Arıkan, mükellefin verdiği beyannamenin vergi dairesinden geri çevrilmesinin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.

Arıkan şöyle devam etti: "Şu an mükellef beyanname verme döneminde. Hesaplarını kapatmış ve zarar beyan etmiş. Vergi dairesi de bunu kabul etmiyor git bunu düzelt kar beyan et diyor. Her vergi dairesi kasına göre 5-10 milyar sınır belirlemiş. Bunun altındaki beyannameleri kabul etmiyor. Türk vergi sistemi beyana dayalıdır. Beyan esasında da mükelleflerin beyanlarını vergi daireleri geri çeviremez ve bu beyannameyi almak zorundadır.

12 Mart 2004 / Finansal Forum
Mükellef Maliyet Kızgın

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, vergi daireleri beyannameleri artık geri çevirmiyor. Her vergi dairesi kendi inisiyatifine göre artış talep ediyor. Beyanname dönemindeki bu telkinler tehdit olarak algılanıyor. Adaletin sağlanması için devlet yasa çıkararak asgari bir vergi matrahı belirleyebilir.

12 Mart 2004 / Vatan
Gizli Hayat Standardı Telaşı

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, İstanbul da büyük bir karmaşa yaşandığını belirtip, "asıl sorunu Nisan ayında Kurumlar Vergisi’nde yaşayacağız"dedi. Arıkan, Maliye Bakanlığı’nın doğru beyanların yapılması konusundaki tavrı haklı olsa da uygulamanın hukuka uygun olmadığını belirtti.

Sorunun Nedeni Kontrol Zayıflığı

Arıkan, "Kontrol olmadığı için insanlar ellerinden geldiği kadar hiçbirşey vermemenin mücadelesinde" diye konuştu. Arıkan, "Geçmişte çok yanlış tartışılan hayat standardını bu tip yollarla uygulamak yerine, kanun haline getirirsiniz. Denilir ki ben işletme esasına tabi esnaftan, doktordan asgari şu kadar alacağım. O zaman buna kimse itiraz etmez. Arıkan kurumlarında henüz kriz etkilerini atmadığını 1 Nisan’da başlayacak Kurumlar Vergisi beyan döneminde de düşük kar ya da zarar beyanlarından sonra Maliye’ nin tavrını merak ettiğini sözlerine ekledi.

13 Mart 2004 / Cumhuriyet
Çözüm Dayatma Değil Denetim

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, "Yıllarca kayıt dışı ekonomiye göz yumulmuş. Gelir vergisinin, toplam gelir içerisindeki payı yüzde 1.5 civarında."dedi.

Beyannamelerin artık geri çevrilmediğini belirten Arıkan, ancak işin tehdide dönüştürüldüğünü söyleyerek "Arttırmazsanız ben sizi incelerin deniyor. Ayrıca uygulamalar da adaletli bir şekilde yürütülmüyor. X vergi dairesinde bir memur, git bunu 1 milyar arttır derken Y vergi dairesinde ki 10 milyar arttır diyor"dedi.

Arıkan, yapılması gerekenleri su şekilde sıraladı:

  • Tüm harcamalar vergi matrahından indirilmeli.
  • Ekonomide hamiline döneminden ‘nam’a dönülmeli
  • Meslek gruplarına sorumlulukları belirtilip denetime tabi tutulmalı.tüm bunlara rağmen bazı mükellefler bildiğini okursa onlar inceleye alınmalı.

Arıkan, asıl vergi mükellefi olmayan ve kayıt dışını oluşturanların üzerine gidilerek sorunun ortadan kaldırılacağı ifade edildi.

13 Mart 2004 / Dünden Bugüne Tercüman
Vergide Ortayol Önerisi

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, son günlerde yaşanan vergi tartışmalarına değinerek, "Vergi sorununun çözümü için adaletli ve basit bir yasa şart"dedi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, sorunu basit usul sisteminde kontrol olmamasından kaynaklandığını belirerek, çözüm için adaletli bir vergi sisteminin oluşturulması gerektiğini söyledi. Arıkan, "öncelikle kayıt dışı ile mücadele etmek için bir yasa çıkarılmalı. Yapılan tüm harcamalar vergi matrahından indirilmeli" dedi.

İSMMMO Plaza’yı Unakıtan Açacak

İSMMMO Hizmet ve Kültür Binası, bugün hizmete giriyor. 5 bin metrekarelik kapalı alana kurulan bina iki bölümden oluşuyor.Yeni binanın açılışını Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yapacak.

25 Mart 2004 / Radikal
Fatura veren adaylar el kaldırsın

İSMMMO herhangi bir oda değil. İstanbul’daki tüm muhasebeci ve mali müşavirlerin üye olmasının zorunlu olduğu bir örgüt.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan geçenlerde gelir vergisi beyannamelerinden yüzkaralarını açıkladı. Beyannamelere göre kuaförler, dişçiler, bilardo salonu sahipleri, taksi şoförleri parasızlıktan sürünüyormuş da, haberimiz yokmuş.

Kayıt dışıyla önce muhasebecilerin, mali müşavirlerin mücadele etmesi gerekmiyor mu?

Yahya Arıkan, "Mükellef faturayı az kesmişse muhasebeci müdahale edemez" diyor ve ekliyor: "Düzgün, ahlaklı çalışanları sistem korumuyor ki. Gelen faturaya göre defter tutuyor, mali tabloyu düzenliyor, denetçilik görevi bulunmuyor."

Muhasebeci, mali müşavirler, gözünü ‘kayıt dışı’ bürünmüş mükellefe ‘el insaf’ dese ne olur? "Müşteri kaybeder." Yahya Arıkan bu noktada net konuşuyor: "Hükümetler Kayıt dışıyla mücadele etmediği sürece muhasebeci, mali müşavir de mükellefe müdahale edemez. Kayıt dışı siyasetle başlar. Yine bu seçimlerde de bağışın kaydı yok. Siyasetçi seçilirken kayıt dışını teşvik ediyor."

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan mükelleflere "gidin matrahlarınızı artırın öyle gelin"diyor.

Yahya Arıkan da sistemin sorgulanması gerektiğine işaret ediyor. Çözüm önerisi mi?

  • Yapılan tüm harcamalar vergi matrahından indirilmeli. (mesela biz çalışanların durumu. Ne güzel kandırılıyoruz değil mi? Harcadığımızın ancak üç-beş kalemini vergi iadesi olarak alabiliyoruz.)
  • Sistemi elektronik ortamdan geçirmeli. Yani belli bir meblağın üzerindeki alışverişlerde para tomarları el değiştirmemeli. Banka işlemi yapılmalı. Kredi kartı kullanmayı sorumsuzluk olarak addedip, göstermiş hevesine bağlayan Sanayi Bakanı Ali Coşkun’un aksine de kredi kartı teşvik edilerek, paranın kayda alınması sağlanmalı.
  • Sistem hamiline değil, nama olmalı.
  • Vergi oranları aşağıya çekilmeli.
  • Hükümet kayıt dışının üzerine gerçekten gitmeli.

12 Mart 2004 Cumhuriyet

İSMMMO’nun yeni hizmet ve kültür binasının açılışı saat 14.00’te Kurtuluş’ ta

14 Mart 2004 Star
Radara Yakalanmayın

Maliye Bakanı Unakıtan, mali müşavirlerin sitemi üzerine, "Bir irsaliye ile 9 kere mal gidip geliyor. İkaz etmeyecek miyiz. Bu yolda radar var. Hızınızı kontrol edip, beyannamenizi ona göre verin" dedi.

14 Mart 2004 Zaman
Muhasebecilere teftiş hakkı verilecek

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, serbest muhasebeci mali müşavirlerin yetkilerini artıracaklarına ve teftiş hakkı vereceklerini bildirdi. Unakıtan, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Hizmet ve Kültür Binası’nın açılışında yaptığı konuşmada, muhasebeci ve mali müşavirlik teşkilatını Maliye Bakanlığı’nın, Bakanlık dışındaki teşkilatı olarak gördüğünü vurguladı. Bakan Unakıtan, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin vergi toplamadaki önemini vurgulayarak, "Bu kişilerin yetkilerini artıracağız ve teftiş hakkı da vereceğiz."dedi.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan da meslek odalarının görevinin eleştirmek olmadığını belirterek, "Meslek odaları kendi uzmanlık alanlarında sorunları tespit edip çözümlerini toplumla paylaşmalıdır. Geldiğimiz konumdan hiç birimiz memnun değiliz"şeklinde konuştu. İSMMMO Hizmet ve Kültür Binası’nın, üye aidatlarıyla yapıldığı ve yaklaşık 5 trilyon liraya mal olduğu bildirildi. Toplam 5 bin metrekare kapalı alana sahip bina, 2 bloktan oluşuyor.

14 Nisan 2004 Türkiye
‘İcabına bakarım’

Zarar gösterilen vergi beyannamelerinin önümüzdeki ay incelenmeye başlayacağını belirten Maliye Bakanı Unakıtan, usulsüzlüğün hiçbir şekilde affedilemeyeceğini söyledi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Gelirler Kontrolörleri Derneği ile düzenlediği, "Enflasyon Muhasebesi ve Kayıt dışı Ekonomi" konulu panelde konuşan Bakan Kemal Unakıtan, Türkiye’nin kayıt dışına tahammülünün kalmadığını belirterek, "2004 yılını kayıt dışıyla mücadele yılı ilan etmiştik" dedi.

14 Nisan 2004 / Milliyet

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve Gelirler Kontrolörleri Derneği’nin "Enflasyon Muhasebesi ve Kayıt Dışı Ekonomi" panelinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

14 Nisan 2004 / Hürses
Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün bedelini Türk Milleti Ödüyor

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Gelirler Kontrolörleri Derneği ile düzenlediği, "Enflasyon Muhasebesi ve Kayıt Dışı Ekonomi" konulu panele katılan Bakan Kemal Unakıtan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

14 Nisan 2004 / Finansal Forum
Dolardaki yükseliş bizi üzmez

İSMMMO tarafından düzenlenen enflasyon muhasebesi paneline katılan Unakıtan, son günlerde TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesinin endişe verici olmadığını söyledi.

14 Nisan 2004 / Akşam

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Gelirler Kontrolörleri Derneği ile düzenlediği, "Enflasyon Muhasebesi ve Kayıtdışı Ekonomi" konulu panel öncesi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan gazetecilerin sorunlarını yanıtladı.

14 Nisan 2004 / Evrensel
Kayıt Dışına Karşı Önlem Çağrısı

Meslek odaları kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve yatırım istihdamın artırılması için hükümeti göreve çağırdılar.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) ve Gelirler Kontrolörleri Derneği ile düzenlediği, "Enflasyon Muhasebesi ve Kayıt dışı Ekonomi" konulu panele Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Gelirler Müdürü Osman Arıoğlu, İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, TÜRMOB Genel Başkanı Mehmet Timur’un yanı sıra çok sayıda muhasebeci ve maliyeci katıldı.

Yatırımlar azaldı

Toplantının açış konuşmasını yapan İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, odalarına kayıtlı meslektaşlarının Maliye Bakanlığı tarafından yaşama geçirilecek Enflasyon Muhasebesi sisteminin geçici vergi dönemine denk gelmesiyle birlikte meslektaşlarının uyuyacak vakit dahi bulamadıklarını söyledi. Beyanname verme sürelerinin eski tarihine çekilmesini isteyen Arıkan, kayıt dışı ekonomiye karşı önlem alınmasını isteyerek, "Türkiye ekonomisinde bir iyiye gidiş var ancak bu iyiye gidişten kaynaklı hükümette de bir rehavetin yaşandığını gözlemliyoruz. Bu oldukça tehlikeli bir durum dedi.

14 Nisan 2004 / Hürriyet
‘Kuru Gürültü Yaptık’ vergi gelirini katladık

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Gelirler Kontrolörleri Derneği ile düzenlediği, "Enflasyon Muhasebesi ve Kayıtdışı Ekonomi" konulu panelinde büyük bir kalabalığa seslenen Unakıtan "Bir kayıt dışı ekonomi tutturduk gidiyoruz. Daha önce yok muydu vardı. Şimdi dillenmeye başladı. Türkiye değişiyor, gelişiyor, bu değişimi görmek lazım. Artık Türkiye’nin kayıt dışına tahammülü yok" diye konuştu.

14 Nisan 2004 / Radikal

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Gelirler Kontrolörleri Derneği ile düzenlediği, "Enflasyon Muhasebesi ve Kayıtdışı Ekonomi" konulu panelde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan konuştu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kayıt dışı ekonomi konusunda bütçenin üç aylık neticelerinde umut verici gelişmelerin hafif hafif görünmeye başlandığını ifade etti.

14 Nisan 2004 / Vatan

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Enflasyon Muhasebesi konulu panelinden öönce soruları yanıtlayan Unakıtan, "Kurlarda ani yükselme falan yok. Bu kadar yükselmeler de bizi pek fazla üzmez"dedi.

14 Nisan 2004 / Dünya
Zarar gösteren mükellef hesap verecek

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Gelirler Kontrolörleri Derneği ile düzenlediği, "Enflasyon Muhasebesi ve Kayıtdışı Ekonomi" konulu panelde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan konuştu. Türkiye’nin artık kayıt dışı ekonomiye tahammülü bulunmadığını kaydeden Unakıtan, "Bir bakan olarak, yalnız bakanlık olarak bunların altından kakmamız mümkün değildir. Maliye camiası, bütün millet el ele verdiğimiz zaman bunun altından, bu hastalıktan Türk milleti kurtulmuş olur."dedi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan da, beyanname verme sürelerinin eski tarihlere çekilmesini istediklerini ifade etti. Arıkan, kayıt dışı ekonominin en az yüzde 50 civarında olduğunu belirterek, "Kayıt dışı ekonomi, yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvettir, haksız rekabet, borçlanmak ve dışa bağımlılıktır, yüksek faiz, enflasyon, yüksek faiz, enflasyon, işsizlik ve yoksulluktur"dedi. Yahya Arıkan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dan, yetkilerinin artırılmasını isteyerek, "Tüm beyannameler sizin imzanız olmadan alınmayacak dediniz. Bu sözünüzü ivedilikle yerine getireceğinize inanıyorum" diye konuştu.

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.