Yaşamda Mali Çözüm
150 bin YTL'lik miras için 603 YTL vergi ödenecek
Mirasçılar, ölüm tarihinden itibaren ölenin ikametgahının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine 4 ay içerisinde Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi'ni vermek zorunda
18.02.2007
Ölüm olgusu kaçınılmaz bir olaydır. Herkesin karşılaşacağı bir olay olarak kabul edilmelidir. Bu bağlamda herkes “veraset vergisiönin tarafı olmak durumundadır.
Kişilere miras yolu ile intikal eden değerlerle, hediye ve benzeri şekilde intikal eden değerler bu verginin kapsamına girmektedir.
Mirasın ret edilmemesi kaydı ile mirasçılık sıfatı; ilgili Sulh Hukuk Mahkemesi'nden alınacak veraset ilamı ile ispat edilir.
Mirasçılar ölüm tarihinden itibaren ölenin ikametgahının bulunduğu yerdeki veraset ve harçlarla yetkili vergi dairesine 4 ay içerisinde Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi'ni vermek zorundadırlar.
Söz konusu beyannameye intikal eden menkul ve gayrimenkuller, alacaklar ve borçlar yazılır. Ölen kişi ölümünden önce ticaret ile uğraşmakta ise birinci veya ikinci sınıf tacir olmaları veya limited şirket ortağı olmaları halinde düzenleyecekleri mali tabloları ekleyerek öz sermaye hesaplamaları yapmaları gerekir.
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi'ni verirken; tapu veya tapular, vefat edenin banka veya bankalarda parası var ise bunların dökümü, hisse senedi, tahvil, telefon, araba gibi menkul malları varsa bunların dökümü ve birer fotokopilerinin, vergi dairesinin isteğine göre borçlar var ise bunların belgeleri ile birlikte yazılmaları gerekmektedir.
Veraset ve İntikal Beyannamesi, süresi içinde verilmez ise mirasçılar cezalı duruma düşecektir.
Kanuna göre mirasçılar için hesaplanan matrahtan istisnalar düşülecektir. 2007 yılı için öngörülen istisna; Evlatlıklar dahil, çocuk ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 89.623 YTL'dir. (Çocuk bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 179.352 YTL) Bu rakamlar her yıl yeniden değerleme oranınca artırılırlar.
Örnek 1
5 Ocak 2007 tarihinde eşi vefat eden Zübeyde Hanım 2 çocuklu olup, kocasından intikal eden 250 bin YTL Emlak Vergisi değeri olan apartman dairesi için yapması gereken işlemler aşağıda sıralanmıştır. Vefat eden kocanın intikal eden başka malı yoktur.
Sulh Hukuk Mahkemesi'nden Veraset ilamı alınacak, 4 Mayıs 2007 tarihine kadar vefat eden kocanın ikamet adresi de yetkili Vergi Dairesine, Veraset Ve İntikal Vergisi beyannamesi ile verilecek.
Beyannameye, miras kalan apartman dairesi için Belediye Emlak Vergi Dairesi'nden alınmış onaylı Vergi Değerini belirten bildirim, veraset ilamı, ikametgah ilmühaberi eklenecek ve beyanname mirasçılar tarafından imzalanacaktır.
İntikal eden apartman dairesinin değeri: 250.000.-YTL
İstisna (89.623.-YTL x 3): 268.869.-YTL
Veraset ve İntikal Vergisi Matrahı: Yok
Hesaplan vergi matrahı olmasa dahi beyanname süresinde verilmek zorundadır. İntikal eden varlıkların değeri istisnanın üzerinde ise vergilendirilecektir.
Örnek 2
Çağdaş Bey'in eşi, 2007 yılında vefat etmiştir. Bir çocuklu olan Çağdaş Bey'e eşinden 300 bin YTL değerinde menkul ve gayrimenkul miras kalmıştır.
Ödenecek Veraset ve İntikal Vergisi matrahı ve ödenecek vergi şöyle hesaplanmıştır:
Çağdaş Bey'in hissesine düşen miras tutarı: 150.000.00 YTL
İstisna (-): 89.623.00YTL
Veraset ve İntikal Vergisi Matrahı: 60.377.00 YTL
Hesaplanan Vergi: 603,77 YTL
Hesaplanan vergi 6 taksitte 3 yıl içinde ödenecektir. Mükellef ister ise tamamını bir seferde ödeyebilir. Çağdaş Bey'in çocuğu da aynı tutarda vergi ödeyecektir. Çünkü miras miktarı eşit olduğu için aynı hesaplama yapılacaktır.
Maaşınızı alamazsanız ne yaparsınız?
Bir işyerinde tüm enerjinizi harcayarak çalışıyorsunuz ve geçim kaynağınız olan ücretiniz ödenmiyor?
Normal şartlarda, işçiye yaptığı iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından nakden ödenen meblağ olan ücretin en geç ayda bir ödenmesi gerekiyor. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresinin bir haftaya kadar indirilebilmesi de mümkün. Ancak, tüm bu yasal düzenlemelere rağmen bazen işverenler ekonomik veya diğer başka bir sorunları olmasından dolayı işçi ücretlerini süresinde ödemeyebiliyorlar. Öyle ki bazı işçilerin aylarca ücret alamadığı oluyor.
İş Kanunu'nda, işçi ücretlerinin en geç 20 gün içinde ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır. Örneğin, aylık ücret ödenen bir işyerinde çalışan işçinin 2006 Aralık ayı ücretinin, en geç izleyen ayın 20'sine (20 Ocak 2007'ye) kadar ödenmesi gereklidir.
En yüksek faiz uygulanır
Ücretini aylık olarak alan işçilerin, çalıştıkları ayı izleyen ayın 20'sine kadar ödenmemesi halinde işçinin iş görme borcunu yerine getirmeyebileceği ve gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faizin uygulanacağı belirtilmiştir.
Bu durumda işçinin izleyebileceği iki yol bulunmaktadır; birincisi, işi bırakmadan her gün mesai zamanlarında işyerine gelmek, ama çalışmamak. İkincisi de 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24/II-e fıkrası gereğince haklı nedenle işten ayrılarak işverenden kıdem tazminatı ile ücret, ikramiye, kullanılmayan yıllık ücretli izinlerin parası gibi diğer işçilik haklarını talep etmek.
Teşvik kanunundaki 30 kişi şartı 10 kişiye indiriliyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmekte olan bazı vergi kanunlarında değişiklik içeren tasarı ile; 2004 yılından beri yürürlükte bulunan 5084 sayılı kanun ile 49 ilde yatırımcılara vergi, sigorta primi teşviki, enerji desteği ve bedelsiz arsa ve arazi temini yatırımları ve istihdam imkanlarını artırmak amacıyla avantajlar sağlanmaktadır. Söz konusu teşviklerden yararlanma koşullarından olan en az 30 kişi çalıştırma koşulu, 10 kişiye indirilmektedir. Kanunda yapılması düşünülen bu değişikliğin var olan işsizliğin azaltılmasına katkıda bulunacağı da bir gerçektir.
Karşılıksız çek için ödenecek miktar 410 YTL'ye çıkarıldı
Merkez Bankası'nın konuya ilişkin tebliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, bankaların karşılıksız çıkan her çek yaprağı için ödemek zorunda oldukları tutar artırıldı. Söz konusu tutar 29 Ocak 2007 tarihinden itibaren 370 YTL'den 410 YTL'ye çıkarıldı.
SORUN CEVAPLAYALIM...
Bağ-Kur'dan kaç yaşında emekli olabileceğim?
Soru: 21.05.1969 doğumluyum. 18.01.2005 tarihinde Bağ-Kur'dan isteğe bağlı olarak prim ödemekteyim.
Bu durumda ben kaç yaşında, kaç yıl sonra emekli olabilirim? Tülay Çimenli
Cevap: İlk defa, kademeli emeklilikle ilgili uygulamaların yürürlüğe girdiği 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olduğunuz için 58 yaşını doldurmak ve 25 tam yıl sigorta primi ödemiş olmak koşuluyla Bağ-Kur'dan emekli olabileceksiniz. Ancak, 60 yaşını doldurmanız ve en az 15 tam yıl prim ödemeniz halinde de yaşlılıktan dolayı (kısmi yaşlılık aylığı) emeklilik aylığı bağlanır
Haber: Yahya ARIKAN