SSK'nın devri 4 milyar dolar ek yük getirecek
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), SSK sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin bir rapor hazırladı. Rapora göre, devir işlemi, SSK'lıların hali hazırda yaşadığı sorunları çözemeyeceği gibi, kamuya 4 milyar dolar tutarında bir ek yük de getirebilecek.
İSMMMO Araştırma Merkezi, SSK'ya bağlı 170 hastane, 450 dispanser ve buralarda hizmet veren 60 bine yakın SSK personelinin Sağlık Bakanlığı'na devri konusunu mercek altına aldı. SSK'nın diğer kurumlara göre daha düşük maliyetle sağlık hizmeti ürettiği vurgulanan raporda, ilaç alım bedellerindeki SSK avantajının yitirilmesiyle birlikte, kamunun 4 milyar dolar tutarında ek maddi külfetle karşılaşabileceği dile getirildi. Raporda bu risk şöyle anlatıldı:
"SSK, eczanelerinde sigortalılara verdiği ilaçları toptan almakta, etiket fiyatı 10 milyon lira olan bir ilacı ihale ile 3 milyona mal edebilmektedir… Kişi başına ilaç maliyeti konusunda ülkeye en az yük getiren SSK'lılardır. SSK'lıların özel eczanelerden ilaç alabilmesi halinde, SSK'lı başına ilaç gideri en az üç kat artarak, şimdiki 31 dolar düzeyinden 90 dolara çıkacaktır. Böylece, tahmini 33 – 35 milyon kişinin ilaç harcamalarındaki artış, SSK'nın diğer sağlık hizmetlerini de ucuza üretme avantajının yitirilmesiyle birleşince, kamuya 4 milyar dolarlık ek bir yük getirebilecektir."
HİZMETİ EN UCUZA ÜRETEN SSK
SSK'nın sağlık tesislerinin bu alanda yıllarca yatırım yapılmadığı için yetersiz kaldığını vurgulayan rapor; İstanbul'da en son SSK hastanesinin 26 yıl önce açıldığını hatırlatıyor. Raporda SSK'nın sağlık hizmetlerinden yararlanan nüfusun 1973'te 8,5 milyon kişiyken, 1999'da yüzde 281 artışla yaklaşık 34 milyon kişiye ulaştığı belirtilirken, ülke nüfusunun yüzde 46'sına hizmet sunan SSK'nın yatak kapasitesinin, Sağlık Bakanlığı hastanelerinin üçte biri oranında olduğu aktarılıyor.
Rapora göre; Türkiye genelinde kişi başına yıllık sağlık harcaması ortalama 201 dolar. Kurumlar arasında sağlık hizmetinin en ucuza mal eden SSK. Buna göre SSK sağlık hizmetleri için kişi başına yılda 111 dolar harcarken, Bağ-Kur 148, Emekli Sandığı ise 290 dolarlık harcamalarıyla dikkat çekiyor. SSK'nın sağlık harcamalarında ilacın payı ise 31 dolar. Türkiye ilaç harcaması ortalaması ise 113 dolar düzeyinde. Bu rakam Bağ-Kur'da 92, devlet memurlarında 97, Emekli Sandığı'nda ise 165 dolar.
'İFLAS RİSKİ VAR'
Raporu değerlendiren İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, devir nedeniyle oluşacak maliyet artışlarının sistemin iflas etmesi riskini ortaya çıkarabileceğini söyleyerek, şu önerileri dile getirdi: "SSK'nın ilaç alımındaki avantajını yitirmesine göz yumulmamalıdır. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri, ülkemizde sağlık hizmetlerinin daha kalitesiz ve rekabete kapalı hale gelmesi sonucunu getirecektir. Bu, özellikle Hükümetin TBMM'den geçirdiği ve Cumhurbaşkanınca veto edilen, Kamu Yönetim Reformu ilkelerine de aykırıdır. Çünkü bahse konu kanun, tüm hastaneleri Sağlık Bakanlığı'nın elinden alıp, yerel yönetimlere veriyordu. Bunun yerine, ülkedeki her yurttaşın sağlık yardımlarından eşit kalitede yararlanmasını sağlamanın yolları aranmalı, öncelikle aile hekimliği sistemi başlatılmalı ve ardından da genel sağlık sigortası uygulamaya konmalıdır."