Vergi tartışması büyüyor. Vergi dairelerinin aralarında doktorlar, avukatlar, kuyumcular ve kuaförlerinde bulunduğu bazı meslek gruplarını düşük gelir gösterdikleri gerekçesiyle incelemeye alması, iş dünyası ve meslek örgütlerinin tepkisini çekerken muhasebeciler bu tartışmalara son vermek için bir çözüm önerisinde bulundular.
İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, sorunun basit usul sisteminde kontrol olmamasından kaynaklandığını belirterek, çözüm için adaletli bir vergi sisteminin oluşturulması gerektiğini söyledi.Arıkan, "Öncelikle kayıtdışı ile mücadele etmek için bir yasa çıkarılmalı. Yapılan tüm harcamalar vergi matrahından indirilmeli" dedi.
"Bazı sektörlerde beyan edilen gelir, sektör ortalamasının çok altında" diyen Maliye Bakanı Unakıtan' ın tavrının haklı da olsa, uygulanan yöntemin doğru olmadığına işaret eden Arıkan, şunları söyledi: "Gelir vergisi mükelleflerinin beyan ettiği tutarın, toplam vergi geliri içindeki payı %1,5 gelirin %98' i stopaj yoluyla ödeniyor. Yani kaynağından kesiliyor. Kurumlar vergisinde de beyanın %90' ı 30-40 büyük firma tarafından yapılıyor. Diğer mükelleflerin beyan tutarı % 8-7 civarında kalıyor. Beyan edilen rakamlar çok düşük. Şimdi vergi dairelerinde mükellefe 'sen gelirini düşük beyan ediyorsun bu beyanı alırım ama seni inceleyeceğim' deniyor. Bu doğru bir yöntem değil."
Vergi Daireleri Beyanname alacak
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi dairelerine genelge göndererek, "Beyanname kabul etmiyorum" durumunu ortadan kaldırdıklarını bildirdi. Enflasyonun tek haneli rakama inmesine rağmen hala Avrupaya göre yüksek olduğuna işaret eden Kemal Unakıtan siyasi ve ekonomik istikrarın bozulmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti. Ekonominin emir- komuta ile yönetilemeyeceğini doların fiyatını serbest piyasanın belirlediğini belirten Unakıtan " Ülke ve halkımız o kadar dolarize olmuş ki herkesin kulaklarından dolar fışkırıyor. Herkes doları bozduruyor ama Merkez Bankasından başka alan yok."
İSMMMO Plaza' yı Unakıtan açacak
İSMMMO Hizmet ve Kültür Binası bugün hizmete giriyor. 5000 metrekarelik kapalı alana kurulan bina iki bölümden oluşuyor: 11 katllı A Blokta 100 kişilik bir meclis salonu, komite odaları, bir sanat galerisi, 250 kişilik bir konferans salonu bulunuyor. B Blok ise, bir kütüphane ve dokuz tane dersaneden oluşan bir binadan oluşuyor. Yeni binanın açılışını Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yapacak.