Kurumsal

Temmuz 2023 Mesajı

Değerli Meslektaşlarım,

Yoğun geçen Haziran ayı sonrasında bir Mali Tatil’e daha girmiş bulunuyoruz. Meslek mensuplarımızın yoğun iş stresinden uzaklaşarak dinlenebilmesi amacıyla 2007 yılından bu yana 1-20 Temmuz tarihleri arasında uygulanan Mali Tatil’in amacına hizmet ettiğini söylemek maalesef mümkün değildir. Tüm eksikliklerine rağmen Temmuz ayının hepimiz için nefes alabildiğimiz biraz da olsa dinlenebildiğimiz bir ay olmasını diliyorum.

Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinin yaralarını henüz saramamışken Haziran ve Temmuz aylarında heyelan ve sel felaketlerini yaşadık. Özellikle Ordu’da etkisini gösteren heyelan felaketinde birçok ev ve iş yeri hasar gördü. Heyelandan etkilenen tüm vatandaşlarımıza ve meslektaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum.

Ülkemizi ve dünyamızı bekleyen iklim krizinin etkileri gün geçtikçe daha da şiddetli şekilde hissediliyor. 2000’li yıllardan bu yana hayatımızda olan Sürdürülebilirlik kavramı giderek önemini arttırmaktadır. IFRS Vakfı Mütevelli Heyeti, kurulması yönündeki güçlü piyasa talebinin ardından 3 Kasım 2021'de Glasgow'daki COP26'da Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu'nun (ISSB) oluşturulduğunu duyurmuştur. ISSB, küresel sermaye piyasalarında karşılaştırılabilir ve tutarlı sürdürülebilirlik açıklamalarını mümkün kılmak için ortak bir dil sağlayabilecek standartlar geliştirmeye odaklanmıştır.

Güvenilir finansal raporlama üreten aynı bilgi ve altyapı, temiz enerjiye geçiş için bir temel oluşturabilir. Karbon emisyonlarının muhasebeleştirilmesi, ölçüm ve açıklamanın iyileştirilmesi bir kuruluşun karbon ayak izini anlamak ve bir strateji geliştirmek için önemli öncülerdir. ISSB’nin Haziran ayında yayınlamış olduğu bu standartlardan biri, şirketlerin sel ve diğer aşırı hava olayları gibi iklimle ilgili önemli riskleri, bir diğer standart ise şirketlerin belirli sürdürülebilirlik risklerini ve fırsatlarını nasıl yönettikleri, ölçtükleri ve izledikleri ile ilgili bilgileri açıklamasını istiyor. Standartlar, şirketlerin, küresel olarak ihtiyaç duyulan bilgileri, dünya çapındaki piyasalarda yatırımcılara raporlamalarına yardımcı olmaktadır.

Ülkemizde ise Kamu Gözetimi Kurumu (KGK), TC. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TC. Ticaret Bakanlığı konu ile ilgili önemli düzenleyici kurumlardır. ISSB’nin yayımlamış olduğu standartların, KGK ile ISSB arasında yapılan anlaşmaya istinaden Türk mevzuatına kazandırılması amacıyla KGK tarafından taslak TSRS 1 ve TSRS 2 yayımlamıştır.Türkiye’de şuana kadar 44 firma sürdürülebilirlik Raporlarını hazırlayarak yayınlamıştır.

Sürdürülebilirlik bilgilerinin toplanması, analiz edilmesi, raporlanması ve güvence altına alınması aşamaları daha da önemli hale gelmiştir. ESG (Çevresel, Sosyal, Kurumsal Yönetişim) faktörleri şirketlerimizin ve müşterilerimizin kararlarına giderek daha fazla rehberlik ederken, meslek mensupları olarak konu ile ilgili öğreneceğimiz birçok şey ve edinilecek yeni yetkinlikler bulunmaktadır. İSMMMO Olarak bu konuda da meslektaşlarımızın farkındalık kazanmasına, uzmanlaşmasına yönelik seminer ve eğitim faaliyetlerimizi düzenlemeye devam edeceğiz.

Ağustos yazımızda tekrar görüşmeyi diliyor, sizlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Erol Demirel
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.