Değerli Meslektaşlarım;
Gündeme geldiği tarihten itibaren Enflasyon Düzeltmesi uygulamasının geçici vergi dönemlerinde uygulanamayacağı, yıllık uygulanması gerektiği ve mevcut düzenlemeyle belirli ölçekteki işletmelere vergi yükü doğuracağı yönündeki itiraz ve önerilerimizi, Gelir İdaresine ve Maliye Bakanlığı’na defalarca iletmemize, bu amaçla yaptığımız basın açıklamalarına rağmen maalesef sesimizi duymak istemediler. İstanbul SMMM Odası olarak bu uygulamadaki eksiklik ve yanlışları, düzeltilmesi yönündeki taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz.
Ancak bu yazımda sizlere biraz da gelecekten bahsetmek istiyorum. Mali Müşavirlerin ve Muhasebe Mesleğinin geleceğinden. Hep söylüyorum mesleğimizi icra ettiğimiz müddetçe mesleğin günübirlik sorunları her zaman olmaya devam edecek. Bugün enflasyon düzeltmesi yarın başka bir şey. Gelir İdaresinin yeni bir düzenlemesi, yeni bir vergi paketi. Bunlar elbette önemli ama bunlar kadar hatta bana göre bunlardan çok daha önemli olan geleceğimiz. Mali Müşavirler olarak bizler bu geleceği nasıl görüyoruz, nasıl görmeliyiz? Kendimizi bu geleceğe nasıl hazırlamalıyız? Oda olarak sürdürdüğümüz bütün çalışmalarımız, bütün çabamız gelecek için. Bütün etkinliklerimizle, bütün konuşmalarımızla, meslektaşlarımızda bu konuda ileri düzeyde bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.
Geçtiğimiz aylarda Gelir İdaresi Başkanlığı ile TÜRMOB'un bir ortak çalıştayı oldu. Çalıştay’da oluşturulan çalışma gruplarından biri de mesleğin geleceği üzerine idi. Orada gerçekleştirdiğim konuşmamda, Gelir İdaresi ve düzenleyici kurumların, gerçekleştirdikleri düzenlemelerle mesleğin ve meslektaşlarımızın geleceğini nerede gördükleri, bu konularda stratejik bir planları olup olmadığına ilişkin sorularımız olduğu, bizlerin de meslektaşlar olarak bunları bilmek, düzenleyici kurumlarımızın varsa mesleğimizin geleceğine ilişkin stratejik planlamalarında söz sahibi ve ortağı olmak istediğimiz, bu planlamalarda söyleyeceklerimiz olduğu, vurguladığım konulardı.
Her şeyin elektronik ortama taşındığı günümüzden çok kısa bir süre sonra yapay zeka destekli otonom sistemlerle muhasebe defter kayıt tarafı tamamen dijital ortama geçmiş olacak. Peki o zaman mali müşavirler olarak bizler geleceğe nasıl hazırlanmalıyız? Bu soru üzerine çok anlamlı cevaplar aldığımız bir paneli 21 Eylül 2024 tarihinde Oda merkezimizde gerçekleştirdik. Panele katkılarından dolayı tekrar buradan Hizmet Akdi İle Çalışan Meslek Mensuplarıyla İletişim Komitemize, konuşmacılarımıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum. Çok güzel konuların konuşulduğu, tartışıldığı anlamlı bir panel oldu. Panelde yapılan sunum ve tartışmalardan tekrar gördük ki günübirlik sorunlarımız hep olmaya devam edecek ancak geleceği, gelecekte kendimizi nerede konumlandırdığımızı biraz düşünmemiz gerekiyor. Güçlü yanlarımızı, zayıf yanlarımızı, tehditleri, fırsatları yani kendi kişisel SWOT analizimizi yapmalıyız. Yapabileceğimiz şeyler varken, istediğimiz halde, bunları yapabileceğimizi düşündüğümüz halde gerekli adımları atmaktan çekinmeyelim. Odamız bu süreçte meslektaşlarımızın yanında olmaya, öncülük yapmaya devam edecek.
Değerli Meslektaşlarım;
Son olarak, bu yıl 11-15 Aralık tarihleri arasında Uluslararası Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumumuzun 12.sini düzenleyeceğiz. Sempozyum teması sürdürülebilir kalkınma. Sürdürülebilir kalkınmada muhasebe ve güvence denetim hizmetlerinin rolü. Tabii ağırlıklı olarak sürdürülebilirlik konusu işlenecek. Sürdürülebilirlik raporlamaları konuşulacak. Özellikle harekete geçme, hazırlıktan eyleme, sürdürülebilirlik ve güvence denetimleri. Genel başlığıyla finansal, çevresel, sosyal ve yönetişimsel boyutuyla sürdürülebilirliğin bütün konularının ele alınacağı bir sempozyum olacak. Mesleğimizin gelecekteki rolüne ilişkin anlamlı çıkarımlar elde edeceğimiz sempozyumumuza katılımlarınızı bekliyoruz.
Hepinize sağlık ve huzur dolu günler diliyorum.
Erol DEMİREL
Başkan