Kurumsal

Mart 2010 Mesajı

Sayın Üyemiz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak yaptığımız bir çalışma; Türkiye’nin dışsatımının artması, kişi başına düşen milli gelirin yükselmesi, dünyanın 20 büyük ekonomisi içinde yer alması, Türkiye’deki  işsizliğe ne bir umut ne de bir çare olamadığını göstermektedir.

Özellikle 20 kentte, son dört yılda, işgücü ve istihdam erirken işsiz sayısı artmaktadır. Bu 20 kent dışında kalan kentlerde kısmi istihdam ve işgücü artışına karşılık işsizliğin artması yaşanmaktadır. Geçmiş yıllarda işsizlik denilince akla gelen Doğu ve Güney Doğu Anadolu  illeri gibi artık Kuzey, Güney ve hatta Batı illerinde işsizlik oranlarında ciddi artışlar görülmektedir. Örneğin Aydın, Muğla, Denizli illerimiz var olan istidamı koruyamama sonucunda işsizlik oranını yüzde 7.7’den yüzde 10.8’lere yükseltmiştir. Güneydoğu Anadolu işsizlik oranı yüzde 17.4’e yükselmiştir. Karadeniz’de işsizlik yüzde 6.2’den yüzde 7.4’e; Ege’de yüzde 7.6’dan yüzde 8.3’e; Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde yüzde 6.6’dan yüzde 11.2’ye yükselmiştir.

Bu sayılar TÜİK’in verilerine dayanarak belirlenmektedir. İşsizlik milyonların çaresizliğidir. İşsizlik toplumsal patlamaları hazırlayan, ruhsal çöküntülerin yoğunlaşarak artmasına neden olan karanlık bir ortamdır. Şimdi Türkiye’nin ciddi bir kesimi bu ağır havayı solumaktadır.

İşsizlik nedenleri, özellikle işsizlik sayısı hızla artan illeri için öncelikli çözüm yollarının mutlaka bulunmalı ve uygulamaya konulma yolları aranmalıdır. Türkiye’nin düşük gümrük vergileriyle ithal mal cenneti durumuna dönüşen yapısı sağlıklı olarak yeniden gözden geçirilmelidir. İstihdam yaratan iş alanlarının desteklenmesi, sektörlere uygun teşviklerin sağlanması; kronikleşen işsizliğin hızla arttığı illere öncelik verilmesi ve illerin genişletilmesi gerekmektedir.

Sayın üyemiz.

Biz İSMMMO ailesi olarak bu karanlık tabloya karşın meslek elemanlarımızın gelişimlerine katkı sağlayacak ilçe toplantılarımızla aydınlık yarınlar için umudumuzu yitirmeden yürüyoruz. Kurslarımız, eğitimlerimiz aralıksız yenilenerek sürüyor.

Hedefimiz 20 yılda biriktirip geliştirdiklerimize yeni gelişmeleri de katmaktır. Hedefimiz, yarını güzel kılmak, geleceğe dik durup, onurlu ve umutlu bakabilmek için yeni gelişen ve değişen ekonomiyi ileri götürmek üstüne kuruludur.

Bunun yolu da birikimlerimizi, düşüncelerimizi, deneyimlerimizi paylaşmaktır.

İSMMMO yirmi yıldır omuz omuza taviz vermeden yürüttüğümüz meslek mücadelesinde sizlerin tek tek katılım ve görüşlerinizle yol aldı. Yarının Türkiye’sine ışık tutma ve mesleğimizi bir adım daha ileri götürmek sizlerle olanaklı olacaktır

Mesleki kazançlarımızı zenginleştirmenin yolu mücadelemizi sürdürmekten geçmektedir.

Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Yahya Arıkan
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.